3D Yazıcı Nedir ?

3 boyutlu üretim, masaüstü imalat yada ingilizce “additive manufacturing” katkısal üretim olarak da bilinen bir üretim yöntemidir. Hızlı prototipleme olarak bilinen bu teknolojide 3 boyutlu bilgisayar tasarımı gerçek bir objeye dönüştürülür. 3 boyutlu sayısal model STL formatına dönüştürülür ve 3D yazıcıya gönderilir. 3D yazıcı katman katman inşa ederek gerçek objeyi oluşturur.  Bu teknolojinin detayları ile ilgili daha fazla bilgi için

3D Yazıcılar bir çok farklı teknoloji kullanabilmektedirler. Teknolojiler arasındaki farklılıklar genellikle katmanların nasıl oluşturulduğu ile alakalıdır. 3D yazıcıların kullandığı bazı teknojileri sıralamak gerekirse,  Seçici Lazer Sinterleme – SLS (Selective Laser Sintering), FDM (Fused Deposition Modelin), Stereolithograhpy en çok kullanılan 3D yazıcı teknolojileri arsındadır. 3D yazıcı teknolojiler ile ilgili daha fazla bilgi için :

1984 – Charles Hull tarafından sayısal bilgi kullanarak 3 boyutlu obje üretimi geliştirildi

1986 – Charles Hull Stereolithografi yöntemini geliştirdi ve patentini aldı.

1986 – Charles Hull 3D Sytems şirketini kurdu ve ilk ticari 3D yazıcı makinesini geliştirdi. Bu makinenin adı stereolithografi cihazıydı.

1988 – 3D Systems Şirketi genel kullanıma yönelik ilk modeli SLA-250 yi geliştirdi

1988 – Scott Crump Fused Deposition Modeling (FDM) “Ergitmeli Model Yığma” teknolojisini icat etti

1989 – Scott Crumb Stratasys şirketini kurdu.

1991 – Helisys şirketi ilk katmanlı obje üretim sistemini sattı

1992 – Stratasys ilk FDM makinesini sattı.

1992 – DTM şirketi ilk SLS sistemini sattı

1993 – Solidscape mürekkep püskürtme mantığı ile çalışan bir cihaz üretme amacı ile kuruldu.

1993 – “MIT” Mürekkep püskürtme yöntemil ile 3 boyutlu obke üretimi ile ilgili bir patent aldı.

1995 – Zcorp MIT nin patentini lisansladı ve bu teknoloji ile çalışan 3D printerları üretmeye başladı

1996 – Stratasys “Genisys” modelini piyasaya sürdü.

1996 – Z Corporation “Z402” modelini piyasaya sürdü

1996 – 3D systems “Actua 2100″ ü piyasaya sürdü”. 3D yazıcı kelimesi ilk kez bu yılda kullanılmaya başlandı

1997 – EOS Stereolithografi şirketini 3D Systems şirketine sattı ancak halen Avrupanın en büyük üreticilerinden biri

2006 – Açık kaynak ilk 3D yazıcı projesi başladı – Reprap. Kendi parçlarınıda kopyalabilme özelliğine sahip bu makine sayesinde bir çok ev kullanıcısı 3D yazıcı sahibi olacaktı

2008 -Reprap’in ilk versiyonu tamamlandı. Kendi parçalarının %50 sini üretebiliyordu.

2012 – Plastik bazlı 3D yazıcılar incelenip prototipler yapılmaya başlandı

2013 – İlk Ticari Plastik Tek Renkli 3D yazıcı imalatı yapıldı ve testlerine başlandı

2014 – 3 Renk beslemeli ve renkli çıktı verebilen Plastik 3D yazıcı imalatı yapıldı ve Ticari hale dönüştürüldü

2015 – Büyük boyutlu Havuzlu ve Lazer yöntemi ile Plastik 3D yazıcı imalatı denemeleri olumlu sonuç verdi. Ticari ürün kalitesinde sonuçlar elde edildi.

2016 – Büyük boyutlu 8 Ra μm yüzey hassasiyetli Metal yazıcı imalatı gerçekleştirildi ve Ticari satışı gerçekleştirildi.

3D yazıcıların en çok kullanım alanı bulduğu sektörlerden biri Medikaldir. Özellikle cerrahlar ameliyat öncesi hastaya uygulayacakları prosedürü tam olarak kavrayabilmek için organ modellerini kullanırlar.

Bir diğer kullanım alanı ise tabi ki tasarımdır. Kavramsal tasarım aşamasında tasarımcının parçayı ya da ürünü daha kolay algılayabilmesi için 3D yazıcılar ile üretilmiş bir modeli kullanılır.

Bunların dışında kuyumculuk, havacılık, sanat, mimari, moda tasarım, ve iç mimari gibi bir çok alanda da kendine yer bulmaktadır.

3D Printerlar daha önceden bahsettiğimiz gibi hızlı prototipleme cihazlarına benzer bir mantıkla çalışan 3 boyutlu bir bilgisayar çizimini obje çeviren makinelerdir. 3D Printer, 3 boyutlu yazıcıların ingilizce karşılığıdır. Tam Türkçesi “3B Yazıcı” olmalıdır.

3D yazıcılar, hızlı prototipleme cihazlarının basitleştirilmiş versiyonlarıdır. 3D yazıcılar daha ucuzdur ancak hız ve çözünürlük açısından performansları hızlı prototipleme cihazlarına göre daha düşüktür.

Hızlı prototipleme cihazları yılardır havacılık ve otomotiv endüstrileri tarafından kullanılmaktadır. Genel olarak 3D yazıcılar hızlı prototipleme cihazlarından daha küçüktür ve daha az yer kaplar. Büyük endüstriyel parçalar yerine küçük hobi amaçlı parçalar üretir. Tüm bunlara ek olarak hızla gelişen 3D yazıcılar hızlı prototipleme cihazları ile yarışan özelliklere sahip olmuşlardır.

3 Boyutlu olarak modelleyebildiğiz herseyi plastik,seramik, metal ve hatta çikolata malzemeden üretebilirsiniz. Kompleks modellere daha yüksek çözünürlüğe sahip profesyonel cihazlar gerektirebilmektedir.

3D yazıcılar günümüzde 3 ana malzeme grubu olan polimer, seramik ve metal’i kullanabilmektedir. Çikolata ve eritme peyniri gibi gıdalarda malzeme olarak kullanılabilmektedir.